Американският бизнесмен Илон Мъск в петък обвини американския лидер Джо Байдън,

...
Американският бизнесмен Илон Мъск в петък обвини американския лидер Джо Байдън,
Коментари Харесай

Мъск обвини Байдън, че има интерес от мигрантската криза в САЩ

Американският бизнесмен Илон Мъск в петък упрекна американския водач Джо Байдън, че толерира незаконната миграция, за да си обезпечи поддръжка на идните президентски избори. 

" Стратегията на Байдън е доста елементарна. Първо, пуснете допустимо най-вече незаконни имигранти в страната. Второ, легализирайте ги, с цел да създадете непрекъснато болшинство - еднопартийна страна. Ето за какво той предизвиква толкоз доста незаконната имиграция, написа той в петък в X (бивш Twitter). Това изяснява толкоз дребния брой депортации. Всяка депортация е загубен глас ", уверен е милиардерът.

Мъск счита, че Байдън не прави задоволително, с цел да отбрани южната граница на страната. Той поддържа концепцията на губернатора на Тексас Грег Абът за обезпечаване на границата на щата с Мексико без помощта на администрацията.

По-рано Абът сподели в изявление, че е подготвен за спор с федералните управляващи по въпроса за отбраната на границите от незаконни мигранти.

Припомняме, че губернаторът на Флорида Рон Десантис разгласи ден по-рано решението си да изпрати бойци от Националната армия на щата в Тексас, с цел да оказват помощ за прекъсването на потока от незаконни мигранти през границата с Мексико.

Става дума за батальон с бройка до 1000 военнослужещи - посочи той.

" Тук сме, с цел да кажем, като народ на Флорида, че би трябвало да спрем това настъпление по южната ни граница един път вечно ", сподели губернаторът, застанал заобиколен от гвардейци и до табела с надпис " Спрете нашествието ".

Десантис съобщи, че президентът Байдън има пълномощията да затвори границата, само че му " липсва воля " да го направи. " Липсва му способността да види казуса подобен, какъвто е, и да си свърши работата ", акцентира той.

Това е първият случай, в който сили на Националната армия на Флорида ще бъдат ситуирани отвън щата, отбелязва телевизионният канал.

В поддръжка на губернатора на Тексас Грег Абът, който се опълчи на федералните управляващи по отношение на миграционната рецесия, вече се оповестиха 25 губернатори на републикански щати, които упрекнаха Байдън и неговата администрация, че отхвърлят да ползват имиграционните закони.

Някои щати оповестиха готовността си да изпратят служители на правоохранителните органи в Тексас, с цел да се борят с незаконните мигранти. Губернаторът на Тексас лейтенант Дан Патрик заплаши президента с борба с въоръжените сили на щата.

Между управляващите в Тексас и администрацията на САЩ възниква спор по отношение на контрола на границата с Мексико.

Още напролет на 2021 година републиканският губернатор на Тексас Грег Абът инициира некоординирана с федералните власти операция за попречване на противозаконния поток от мигранти и опиати от Мексико под кодовото име " Самотна звезда ". Тексас е именуван " Щатът на самотната звезда ", защото това е звездата на знамето му.

Впоследствие, заради влошаващите се условия на южната граница, по крайбрежията на река Рио Гранде - естествена бариера сред Съединените щати и Мексико - са инсталирани няколко реда бодлива тел. На Националната армия на Тексас и на полицейските чиновници, ситуирани на границата, беше позволено да арестуват незаконни мигранти по обвинявания в нарушение на публичния ред. През лятото на 2023 година на 305-метров сектор от река Рио Гранде покрай град Игъл Пас се появи плаваща преграда - верига от буйове.

На 1 декември 2023 година федерален съд подрежда буйовете да бъдат отстранени, само че управляващите в Тексас отхвърлят да се съобразят с това. През януари Националната армия и щатската полиция поемат контрола над парковата зона в Ийгъл Пас и стопират да пропущат колите на федералните гранични патрули. Администрацията изпрати писмо до държавното управление на Тексас, в което изиска федералният достъп до този сектор от границата да бъде неотложно възобновен, само че щатските управляващи още веднъж отхвърлиха да се подчинят. В последна сметка Върховният съд на Съединени американски щати постанови да се отстранен оградите и да се позволи на федералните сътрудници да пресечен телената мрежа по границата с Мексико.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР